Diş implantları çeneye cerrahi bir işlem ile yerleştirilen, titanyumdan yapılmış vida şeklinde yapay diş kökleridir.
Implant hangi malzemeden yapılır?
İmplant vücut dokularıyla uyumlu olan çeşitli metalik ve kemik benzeri seramik malzemelerden yapılır. En çok kullanılan materyal kemiğe bağlanma kabiliyeti ve biyouyumluluğu ile implant için ideal bir malzeme olan titanyumdur.
Implant Yapımının Safhaları:
Muayene:
İmplant uygulanacak kişinin ergenlik dönemini tamamlamış ve genel sağlığının implant diş yapımına uygun olması gerekmektedir. Örneğin kontrol altında olamayan diabet hastaları, ciddi kemik hastalıkları, çok ciddi tansiyon, kalp ve şeker hastalıkları gibi durumlarda implant yaptırmak isteyen kişilerin doktorları ile iletişime geçilerek İmplant yapılmasının uygun olup olmadığı değerlendirilir. Bunun dışındaki durumlarda genel sağlığı yerindeyse hastalara öncelikle bir ağız içi muayene, bir panaromik çene filmi, çok gerekli görüldüğü durumlarda da 3 boyutlu bir film çekilerek hastanın implant diş yaptırmaya müsait olup olmadığına karar verilebilmektedir. Her şeyin uygun olduğuna karar verildikten sonra da yapılacak olan implantın boyu, çapı ve protetik açıdan değerlendirilmesi yapılır. Sonrasında hasta ameliyat için hazırlanır.
Operasyon:
Genellikle lokal anestezi altında yapılır. Dolayısıyla acısız bir işlemdir.Dişetine yapılan küçük bir kesik ile kemiğe ulaşılır ve kemik içinde bir yuva hazırlanarak implant yerleştirilir. İmplant adedine bağlı olarak 15 ila 20 dakika sürer.
İyileşme Dönemi:
Bu safhada yerleştirilen implant çene kemiği ile bütünleşir. Ortalama 3 ay sürer bu süre içinde hastaya geçici protez yapılır ve kontrol altında tutulur.Alt çenede 2-3 ay üst çenede 4-6 ay kaynama süresi vardır.İkinci Parçanın Yerleştirilmesi: İyileşme safhasından sonra implantın üzerine ikinci parçası yerleştirilir, köprü veya protez yerleştirilen ikinci parça üzerine konumlandırılacaktır. .
Protez Yapımı:
En son safha olarak iyileşmesini tamamen tamamlayan implant üzerine yapılacak olan protez cinsinin yapılması ile tamamlanmış olur.
Implant takılmasının ardından iyileşme süresi ne kadardır?
İmplant uygulamasını takiben hastalara gerekli uyarılar yapılıp, gerekli ilaçlar yazdıktan sonra anestezi etkisinin geçmesi ile birlikte hasta yemek yemeye başlayıp normal yaşamına dönebilir..
Eğer ki implant diş uygulaması genel anestezi altında yapılmış ise hasta bir süre gözetim altında kalmaktadır. İşlemden 3 veya 4 saat sonra hasta kliniğimizden ayrılmaktadır. Sonrasında hasta doktorun kendisine söylediği şeyleri harfiyen uygulamışsa herhangi bir konforsuzluk veya şikayet olmamaktadır..
İmplant uygulamasını takiben hastalara gerekli uyarılar yapılıp, gerekli ilaçlar yazdıktan sonra anestezi etkisinin geçmesi ile birlikte hasta yemek yemeye başlayıp normal yaşamına dönebilir..
İyileşme süresi çok kısadır. İlk yara iyileşmesi çok çabuk olur. Çünkü ağız dokusu kendisini çok hızlı yenileyebilen ve çok hızlı iyileşebilen bir dokudur. Fakat implant kökleri üzerine protezin yapılabilmesi için bazen 3 ay veya 5 aylık bir bekleme süresi gerekmektedir.
Hastaya işlemler uygulandıktan sonra çene kemiği yapısına göre bir bekleme periyodu vardır. Bu süre çene kemiğinin sertliğine göre değişmekle birlikte ortalama 3 veya 5 aydır. Bunun amacı da titanyum yapısından dolayı kemik titanyumun üzerine gelip yapışmaktadır. İstenilen iyileşme de zaten bu şekildedir. Esasında implant kökü kemiğin üzerine konulduğu zaman durmakta fakat tam iyileşme ve kaynaşma süresi 3 ile 5 ay arasındadır.
Diş implantlarının ömrü kaç yıldır?
İmplant dişlerin ömrü operasyonu gerçekleştiren diş hekiminin uzmanlığının yanında aynı zamanda hastanın da dişlerine ne kadar iyi baktığı ile ilgilidir.
Başarılı bir diş hekiminin iyi bir planlaması, hastanın çene kemiğindeki kemik oranının implant için uygun olması, hastanın düzenli periyotlar ile implant dişlerinin kontrol işlemlerini gerçekleştirmesi önemlidir.İmplant dişler temelinde bir yapay diş dokusudur. Her şey usulüne uygun yapıldığı zaman implant dişler ömür boyu kullanılabilmektedir. Birçok hastanın 20 yıllık implant dişlerinin iyi bir bakım ve düzenli kontroller sonrasında çok sağlıklı bir durumda olduğu görülebilmektedir.
İmplant ömrünü kısaltan bir takım faktörler vardır. Dişetinde hastalık olan veya dişeti hastalıklarına yatkın olan bireyler, sigara kullanan kişilerde tıpkı normal dişlerinde olduğu gibi implant dişlerde de problemler yaşanabilmektedir. Rutin kontrollerini ihmal eden hastalar sebebiyle de implant dişlerin ilerleyen dönemlerde sıkıntı yaşatması muhtemeldir.